ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Lubicie masło orzechowe? Ja uwielbiam choć smak kupnych często pozostawia wiele do życzenia. Co do składu to różnie bywa. Bez problemu można wybrać tylko z naturalnymi składnikami jak i te bardzo chemiczne. Dziś zatem zajmiemy się zrobieniem tego pysznego a zarazem bajecznie prostego przysmaku.
Składniki:
- Orzeszki ziemne niesolone - 400g
Opcjonalnie
- Sól
- Cukier puder lub miód
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Jeśli dysponujemy orzeszkami prażonymi możemy pominąć ten etap, jeśli nie orzeszki należy uprażyć. W tym celu wsypujemy je na patelnię i prażymy na małym ogniu aż się zrumienią. Można też prażyć w piekarniku, wtedy wysypujemy orzeszki na blachę do pieczenia i pieczemy 5 do 10 minut w temperaturze 180°C czasami mieszając i pilnując aby się nie przypaliły bo wówczas masło będzie gorzkie. Uprażone i wystudzone orzeszki wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli mamy ochotę na chrupiące masło po chwili miksowania odkładamy 1/4 orzeszków aby dodać je ponownie do jednolitej masy. Mielenie potrwa około 10-15 minut. Warto w tym czasie robić małe przerwy dla urządzenia aby mogło trochę przestygnąć. W zasadzie do wykonania masła orzechowego wystarczą same orzechy. Dodawanie oleju nie jest konieczne ponieważ przy miksowaniu z orzeszków i tak wydzieli się olej, jednak 1 łyżka dodatkowego olej dodatkowo wygładzi konsystencję a samo masło będzie delikatniejsze. Podobnie sprawa ma się do soli i cukru. Nie są konieczne, ale jeśli preferujemy bardziej słony czy słodki smak to mamy możliwość dostosowania naszego masła do naszych indywidualnych potrzeb. Osobiście zalecam zrobić masło z samych orzeszków i spróbować, wówczas ewentualnie małymi porcjami dodawać dodatkowe składniki. Domowe masło orzechowe w lodówce przechowywać można około 1 miesiąca. Jeśli masło podejdzie olejem wystarczy całość dokładnie wymieszać.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/02/maso-orzechowe.html