Wykonanie
Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić
dżem wiśniowy z
octem balsamicznym i
pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta
pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten
dżem na początku, aby kilka słoików znów
mieć na zimę.
SKŁADNIKI:1 i 1/4wiśni1 kg
cukru żelującego z prawdziwą pektyną w proporcji 2:1,1 łyżeczka ziaren
pieprzu czarnego100 ml
octu balsamicznegoSPOSÓB WYKONANIA :-
owoce umyć i wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy
cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej by było na całą noc) Ja odstawiłam do piwnicy(muszą
mieć w miarę chłodno)-
wiśnie przełożyć do garnka, dodać
ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 4-5 minut mieszając.-
pieprz rozetrzeć w moździerzu, dodać do
dżemu i wszystko razem wymieszać- gotowy
dżem włożyć do wyparzonych i suchych słoików ( ja słoiki wyparzam przez 10 minut w nagrzanym piekarniku )- słoiki odwrócić na dekielek i zostawić do wystudzenia ( ja dodatkowo owijam w ręcznik, aby spokojnie się pozamykały :))
Gotowe warto zrobić kilka słoiczków bo bogactwo smaku tego
dżemu jest niepowtarzalne :) na sklepowej półce też tego nie znajdziemy :)
Smacznego