Wykonanie
Zaczęła się wiosna kwiaty budzą się do życia
między innymi
fiołki. Cudowny zapach i kolor. Powstaje z nich wiele rzeczy
konfitury, wykorzystuję się do serników na zimno i tak można by było wymieniać bez końca :) Ja wykorzystam je do
cukru. Przepis ten wpadł mi w oko ze strony "everycakeyoubake" od razu w tym sposobie się zakochałam. Sposób na wykonanie
cukru podaję wedle autorki tego bloga.
Cukier ten jest cudowny a tak prosty w wykonaniu.
SKŁADNIKI:1 szklanka
cukru grubego kryształu (gruba rafinada)ok. 1/2 szklanki
płatków fiołkówSPOSÓB WYKONANIA:- zebrane
fiołki oskubujemy z
płatków- miażdżymy je w moździerzu partiami z
płatkami, intensywność zależy od nas ile
płatków na daną partię sobie wrzucimy- tak utarty
cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika
Wykorzystujemy go do posypania
ciasteczek, naleśników do tego co nam wyobraźnia podsunie.Polecam bo naprawdę warto! <3