Wykonanie
Czyż nie jest fajnie
mieć taki oryginalny
cukier w swojej spiżarni? ...i zaskoczyć kogoś podając mu go do herbaty? Brzmi niezwykle, a robi się go bardzo prosto. Najtrudniej znaleźć krzak róży - z dala od
drogi i spalin.
Płatki róży powinny być oczyszczone z pyłku i pozbawione białej nasady. Białe końcówki suszymy i wkładamy do zapachowych woreczków. Przepis znalazłam na tym blogu.Składniki:2 duże garści oczyszczonych
płatków róży2 szklanki
cukruWykonanie:Różę rozetrzeć blenderem lub w moździerzu - na drobne kawałeczki (prawie pasta). Przełożyć do naczynia z
cukrem i dokładnie wymieszać, rozcierając całość drewnianą łyżką. Idealnie nadają się do tego płaskie plastikowe pojemniki.Kiedy
cukier mocno się zabarwi, przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wysuszenia. Cudownie suszy się w cieniu na powietrzu, bo po kilku godzinach jest już gotowy do przesypania go do słoika. W mieszkaniu może to trwać nawet dwa dni. Jeśli
cukier będzie nieco zbrylony po wysuszeniu, wystarczy go rozdrobnić w moździerzu.Wspaniały do
herbaty i aromatyzowania ciast i
ciasteczek.P.S. Dałam spore garści
płatków róży, nie zaszkodzi dać nawet trochę więcej.