ßßß Cookit - przepis na Razowa tarta z budyniem i brzoskwiniami oraz przegląd składu sklepowych budyni

Razowa tarta z budyniem i brzoskwiniami oraz przegląd składu sklepowych budyni

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani dziś kolejny przepis z cyklu słodkości, które nie tuczą ;) Czyli pyszna razowa tarta bez dodatku cukru na bardzo cienkim spodzie z budyniem i brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno owocowy, do kawy idealny.
Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych w sprzedaży. Jak wiadomo prawdziwy domowy budyń to nic innego jak skrobia ziemniaczana, żółtka i cukier. W zasadzie czas przygotowania taki sam jak tego z torebki, ale czasem człowiekowi się zwyczajnie nie chce. Taki leń mnie właśnie dopadł ostatnio i poszłam do sklepu po gotowy proszek. Zaczęłam czytać składy dostępnych budyni waniliowych i śmietankowych czego tam nie było:
1. skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana modyfikowana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: beta-karoten, ryboflawina
2. skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato.
3. skrobie, skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik: annato.
4 skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina)
Wytłuściłam to co w proszkach budyniowych jest złe i zbędne.
Annatao to inaczej barwnik zwany -biksyna, norbiksyna czyli E160b raczej należy go unikać, może powodować alergie. Natomiast kurkumina czyli E100 to barwnik całkowicie naturalny . Nie ma co się go,obawiać. Jako ciekawostkę dodam, że trwają badania nad kurkuminą mające na celu stwierdzenie, czy kurkumina działa na spowolnienie chorób nowotworowych.
Wybrałam pozycję nr 4 czyli budyń Winiary śmietankowy bez dodatku cukru, jak widać ma najlepszy skład z pośród dostępnych i jeśli będę chciała znów pójść na łatwiznę na pewno po niego sięgnę. A Wam polecam czytajcie etykiety :)
Teraz Dość gadania pora na przepis :)
Składniki:
1 szklanka i ok 2 łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej)
1/4 kostki masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 żółtka
1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru
1/2 litra mleka
3 duże dojrzałe brzoskwinie
Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z taką małą różnicą, że ja nie dodałam do niego cukru. Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a na nim rozkładamy obrane i pokrojone brzoskwinie. Zapiekamy całość jeszcze ok 30 minut w 170 st. C.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/07/razowa-tarta-z-brzoskwiniami-i-budyniem.html