Wykonanie
Witajcie kochani dziś kolejny przepis z cyklu słodkości, które nie tuczą ;) Czyli pyszna razowa
tarta bez dodatku
cukru na bardzo cienkim spodzie z
budyniem i
brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno
owocowy, do
kawy idealny.
Za nim jednak przepis chciałam się z
Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat
budyni dostępnych w sprzedaży. Jak wiadomo prawdziwy domowy
budyń to nic innego jak
skrobia ziemniaczana,
żółtka i
cukier. W zasadzie czas przygotowania taki sam jak tego z
torebki, ale czasem człowiekowi się zwyczajnie nie chce. Taki leń mnie właśnie dopadł ostatnio i poszłam do sklepu po gotowy proszek. Zaczęłam czytać składy dostępnych
budyni waniliowych i
śmietankowych czego tam nie było:1.
skrobia kukurydziana,
skrobia ziemniaczana modyfikowana,
skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: beta-karoten, ryboflawina2.
skrobie,
skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato.3.
skrobie,
skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik: annato.4
skrobia ziemniaczana,
skrobia kukurydziana, aromat, barwnik (kurkumina)Wytłuściłam to co w proszkach budyniowych jest złe i zbędne.Annatao to inaczej barwnik zwany -biksyna, norbiksyna czyli E160b raczej należy go unikać, może powodować alergie. Natomiast kurkumina czyli E100 to barwnik całkowicie naturalny . Nie ma co się go,obawiać. Jako ciekawostkę dodam, że trwają badania nad kurkuminą mające na celu stwierdzenie, czy kurkumina działa na spowolnienie chorób nowotworowych.Wybrałam pozycję nr 4 czyli
budyń Winiary śmietankowy bez dodatku
cukru, jak widać ma najlepszy skład z pośród dostępnych i jeśli
będę chciała znów pójść na łatwiznę na pewno po niego sięgnę. A Wam polecam czytajcie etykiety :)Teraz Dość gadania
pora na przepis :)Składniki:1 szklanka i ok 2 łyżki
mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej)1/4 kostki
masła1 łyżka
jogurtu naturalnego2
żółtka1 opakowanie budyniu
śmietankowego Winiary bez
cukru1/2 litra
mleka3 duże dojrzałe
brzoskwinieZ
mąki,
masła,
jogurtu i
żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę
mąki.
Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z taką małą różnicą, że ja nie dodałam do niego
cukru. Na podpieczone ciasto wykładamy
budyń, a na nim rozkładamy obrane i pokrojone
brzoskwinie. Zapiekamy całość jeszcze ok 30 minut w 170 st. C.Smacznego