Wykonanie
W końcu ciepło i
słonecznie, można się rozkoszować piękną pogodą i wypić
kawę na balkonie, pośród kwiatków, wróbli i srok ;) Uwielbiam celebrować chwile i sprawiać sobie takie małe, proste przyjemności, dlatego w weekend kiedy nigdzie się nie trzeba spieszyć nasza poranna
kawa trwa dwa
razy dłużej i obowiązkowo musi być do niej coś słodkiego.
Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z
chałwą. Inspiracji w
sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik na zimno na spodzie
chałwowo-
otrębowym. Z początku nie byłam zachwycona efektem, ale jak już się "przegryzł" to wiem, że na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo jest łatwy, szybki i do tego pyszny. Wam też polecam, bo jego zrobienie to jakieś 20 minut maksymalnie.Zapraszam na przepis i rewelacyjne zdjęcia, które zrobił Mój Mężczyzna :)
Spód:80 g
otrębów (u mnie orkiszowe, ale mogą być każde inne)180 g
chałwy (u mnie z
orzechami)50 g miękkiego
masłaWszystkiego składniki mieszamy ze sobą, lekko ugniatając (można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia,
chałwa, ciasto z
chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z
chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik,Masa serowa:200 g (małe opakowanie)
śmietany 302 łyżki
cukru pudru2 opakowania po 150 g
serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy)1/2 szklanki
mleka w proszku1 łyżka
żelatynywiśnie z
nalewki, lub inne
owoce do dekoracjiZimną
śmietankę ubijam z
cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej
serki, następnie partiami wsypuję
mleko w proszku oraz
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody. Wykładam na
chałwowo-
otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam
wiśni z
nalewki i startej
czekolady, ale świetnie pasować będą też np.
truskawki.