ßßß Cookit - przepis na Tort karmelowo gruszkowy

Tort karmelowo gruszkowy

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu koleżanka postawiła mi małe wyzwanie, bym zrobiła jej tort ozdobiony lukrem plastycznym, a że ja masę tylko widziałam więc wyzwanie nie lada, ale to jest to co tygryski lubią najbardziej. Zaczęłam zgłębiać temat i się uczyć, oczywiście mogłam kupić gotową masę i tylko wykonać ozdoby, ale postanowiłam zrobić własną i powiem Wam, że wcale nie jest to takie trudne. Mam już na swoim koncie 3 torty, a jutro powstanie czwarty, kupuję kolejne gadżety ułatwiające pracę i wkręciłam się maksymalnie, bo to naprawdę przyjemna zabawa. Jeszcze dużo prób i nauki przede mną, ale to bardzo słodkie i przyjemne.
Róże z masy cukrowej Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku.
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Przełożyć do tortownicy (moja miała 26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut.
Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części.
Krem kajmakowy:
400 g masy kajmakowej ( krówkowej)
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
Nasączenie :
1/3 szklanki wódki
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
4 gruszki (moje warzyły ok 1 kg)
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią częścią biszkoptu zostaje nam udekorować całość i tutaj już każdy może sobie wymyślać co tylko chce. Ja z racji użycia lukru plastycznego pokryłam cały tort warstwą masy maślanej, a potem ozdobiłam.
Niestety tort znikał bardzo szybko, a mi zabrakło czasu w weekend by zrobić mu ładniejsze zdjęcia więc są jakie są, mam nadzieję, że mi to wybaczycie.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/03/tort-karmelowo-gruszkowy.html