ßßß




Żeberka pieczone w ketchupie mają dwa plusy – świetnie smakują i pięknie się prezentują, właśnie dzięki ketchupowej marynacie, która oblepia każdy centymetr mięchaSą boskie w smaku, a co najważniejsze – uwielbiają je dzieci ( bo które dziecko nie lubi ketchupu 😉 ) i to właśnie między innymi dlatego, ta wersja będzie częstym gościem na moim stoleSkładniki:pół kg żeberek ( u mnie trójkąty )szklanka dobrej jakości ketchupuszklanka wody1 duża cebula2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej, wędzonejłyżeczka cukru4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnkusól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyte i osuszone żeberka kroimy na mniejsze paski i obsmażamy z dwóch stron na patelni.Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka, którą później dodajemy do żeberek.Z reszty składników robimy sos do żeberek.Umieszczamy wszystkie w garnuszku, mieszamy ze sobą bardzo dokładnie i doprowadzamy do zagotowania.Wyłączamy i polewamy żeberka.Polane sosem mięso, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy, pod przykryciem ( ja przykryłam folią aluminiową ) przez 1,5 godziny.Przepis znaleziony na: smakowiciewmojejkuchni.blogspot.comJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom