ßßß Cookit - przepis na Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Od dość dawna na blogu nie było zupy, a dziś w związku z wciąż trwająca akcją kulinarną - kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie eCurry .
Składniki :
1 średnia cebula
1 marchewka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta płatków chilli (do smaku)
szklanka czerwonej soczewicy (150g)
1 łyżeczka soli
750-1000ml wody
1,5 łyżki suszonej mięty
pieprz
szczypta sumaku (do smaku)
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie : .
W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. Podawać gorącą.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html