Wykonanie
Dziś wtorek w związku z czym dodaję
mięsny przepis. Postanowiłam zaproponować Wam bardzo prosty i szybki przepis na
kurczaka w 5 smakach. Przepis pochodzi z książki "Jamie 15 minut". Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię tego kucharza, moim zdaniem jest naturalny i ma ogromną pasję do tego co robi. Jego programy
mogę oglądać w kółko, są takie wciągające i przekonywujące, że od razu chce się zacząć gotować. Wspominałam również o tym, że dania, które podaje za 15-minutowe w praktyce ciężko przygotować w tym czasie, nie wszystkie także powalają smakiem, nie można jednak zaprzeczyć, że proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować
kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-
chilli z
sałatką warzywną z
cytrynowym jogurtem.

Składniki :Do
miesa
wyfiletowane
udka z kurczaka (opcjonalnie
piers z kurczaka)1 łyżka
przyprawy chińskiej 5 smaków2 łyżki sosu sweet
chillisezamsol,
pieprzDo sałatkipół
sałaty lodowejpół
czerwonej cebulipół zielonego
ogórkadwie garście
pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)garść czarnych
oliweksok z
polowy cytrynykawałek
sera fetakilka łyżek
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie :
MięsaKurczaka oprószyć
solą,
pieprzem i
przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu i
wody jaka wydobędzie się podczas smażenia, postawić z powrotem na palniku, polać
kurczaka sosem sweet
chilli i oprószyć
sezamem, smażyć jeszcze przez chwile aż sos się skartelizuje.Sałatki
Sałatę grubo pokroić,
cebulę pokroić w cienkie krążki,
ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieścić w misce, dobrze posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone
pomidory,
oliwki i wszystko delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać pokruszoną
fetą. W niewielkiej miseczce wymieszać
jogurt z
sokiem cytryny,
solą i
pieprzem do smaku. Podawać obok sałatki.

Smacznego!