ßßß
Składniki:500g mąki6 jajek200g margaryny2 szklanki cukru + 2 łyżki1 saszetka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia600g rabarbaru
Przygotowanie:Umyć i oczyścić rabarbar, pokroić na około centymetrowe kawałki.Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki.Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna.Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią ciasto krusząc je, na nim ułożyć rabarbar, a następnie wyłożyć pianę formując wysokie formy, posypać odrobiną ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Smacznego!