Wykonanie
Pierś z
kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej
pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z
mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie
kaczki w "pięciu smakach" z
zieleniną pak choi* i karmelizowaną
gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem).1 pierś z
kaczkiprzyprawa "pięć smaków"4 gałązki grubego
szczypioru4 małe
pak choi100ml
bulionu drobiowego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu1
gruszka3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
octu balsamicznego2 gwiazdki
anyżuPrzygotowanie
gruszki:
Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne. W rondelku z grubym dnem roztopić 3 łyżki
cukru pudru. Dodać
ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się z
cukrem. Włożyć
gruszki, dodać gwiazdkę
anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki
owoce nie zmiękną.Przygotowanie piersi z
kaczki:Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć
przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę
anyżu, pokrojony w plasterki
szczypior i
pak choi. Podlać
bulionem i
sosem sojowym, dodać
miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać.
Smacznego!*
pak choi -
kapusta chinska (nie mylić z
kapustą pekińską)