Wykonanie
Przepis na tę bardzo prostą,
banalną wręcz
sałatkę, jednakże niesamowicie smaczną, o fantastycznym słodko - kwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u ktorej spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach.
Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju
mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów
zieleniny i wegetarian.pół paczki
świeżego szpinaku2
surowe marchewki starte na grubej tarce3-4 łyżki
octu balsamicznego2-3 łyżki płynnego
miodugarść
migdałów w płatkach
Szpinak wypłukać i dobrze odsączyć.Na suchej patelni uprażyć
migdały aż lekko zbrązowieją.W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać
ocet balsamiczny i
miód. Proporcje
miodu i
octu mogą być różne w zależności od upodobań, czy
sałatka ma być słodsza i delikatna czy bardziej kwaśna i nieco ostrzejsza.
Szpinak przełożyć do dużej miski, dodać startą
marchewkę, wlać sos, dodać
migdały i delikatnie wymieszać.Podawać.
Smacznego!