Wykonanie
A może nowy w moim domu sposób na masę do wafla?Testowałam i jest pyszne!Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;)Szybko się robi i już po kilku chwilach można cieszyć się pysznym domowym
waflem;)
Składniki:4 duże listki
waflaCiemna masa:1/2 kostki
margaryny Kasia1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka1 szklanka
mleka w proszku2 łyżki
kakaoJasna masa:1/2 kostki
margaryny Kasia1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
syropu klonowegoPrzygotowanie:
Wafle kroimy na pół.W dwóch osobnych garnkach podgrzewamy
margarynę i
cukier. Czekamy, aż wszystko się rozpuści.Masa jasna - do rozpuszczonej
margaryny z
cukrem dodajemy płynne
mleko i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy 5 minut i dodajemy
mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a jeśli się na skrupi to warto przetrzeć masę przez sitko. Wtedy będzie aksamitna ;)Ciemna masa - do podgrzanej
margaryny z
cukrem dodajemy płynne
mleko i
kakao. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty i ściągamy z ognia. Studzimy i dodajemy
mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Przekładamy
wafel na zmianę- jasny - ciemny ;)Pychota!