Wykonanie
Mini
ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona
jogurtową pianką i
truskawkami, a druga połowa
marmoladą brzoskwiniową i
kremem czekoladowo-
orzechowo-
jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne.Przepis na około 48 sztuk.

Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków:300 g
maki pszennej150 g
masła70 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można zastąpić ½ opakowania
cukru wanilinowego)1
jajko1 duża szczypta
proszku do pieczenia
Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków
jogurtowych:200 ml
jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)2-3 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżka
żelatyny6
truskawek przekrojonych na 4 części

Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków
czekoladowych :½ słoiczka
marmolady np. brzoskwiniowej1 duża łyżka
kremu czekoladowego typu nutella1 duża łyżka schłodzonego
masła orzechowego (można zastąpić nutellą)1 duża łyżka
jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)garść dowolnych
orzechów pokrojonych drobno
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i posiekać z
masłem.
Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt
waniliowy i stopniowo dosypując
cukier puder. Całość wlać do
mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć
ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki.

Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki
marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym
rogiem.

Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym nie trzeba smarować przed pieczeniem. Kwiatki same z niej wyskakują :)


Kruche kwiatki
jogurtowe :
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej
wody, przestudzić (powinna być lekko ciepła).
Jogurt wymieszać z
cukrem pudrem za pomocą trzepaczki i dodać
żelatynę. Dobrze wymieszać.
Jogurtem wypełnić do połowy 24 kruche kwiatki (również robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek
truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać
cukrem pudrem.Kruche kwiatki
czekoladowe :
Czekoladę,
masło orzechowe i
jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki z
marmoladą na dnie. Posypać orzeszkami i schłodzić.