ßßß Cookit - przepis na Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne.
Przepis na około 48 sztuk.
Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków:
300 g maki pszennej
150 g masła
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego)
1 jajko
1 duża szczypta proszku do pieczenia
Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków jogurtowych:
200 ml jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
6 truskawek przekrojonych na 4 części
Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych :
½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej
1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella
1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą)
1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki)
garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem.
Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki.
Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem.
Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym nie trzeba smarować przed pieczeniem. Kwiatki same z niej wyskakują :)
Kruche kwiatki jogurtowe :
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić (powinna być lekko ciepła).
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem za pomocą trzepaczki i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Jogurtem wypełnić do połowy 24 kruche kwiatki (również robię to za pomocą woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem.
Kruche kwiatki czekoladowe :
Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki z marmoladą na dnie. Posypać orzeszkami i schłodzić.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/kruche-kwiatki-waniliowe-jogurtowe-i.html