ßßß Cookit - przepis na Kruche kwiatki kawowe z masłem orzechowym

Kruche kwiatki kawowe z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm, foremki do mini-muffinków i odrobina chęci.
Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
4 łyżki drobnego cukru
200 g zimnego masła
2 żółtka
6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
szczypta soli
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować na 2 mm, wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić je w foremce na mini-muffinki.
Piec w 175 stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce.
Krem:
2 duże łyżki masła orzechowego
120 g serka naturalnego
1 łyżka cukru pudru
Składniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków.
Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/kruche-kwiatki-kawowe-z-masem-orzechowym.html