Wykonanie
Kruche
ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na
stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem
masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania
ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm, foremki do mini-muffinków i odrobina chęci.Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakao4 łyżki drobnego
cukru200 g zimnego
masła2
żółtka6 łyżek mrożonej
kawy (schłodzić ½ szklanki
kawy zaparzonej z ½ łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)szczypta
soliMąkę przesiać i wymieszać z
kakao,
cukrem i
solą. Dodać
masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać
żółtka i mrożoną
kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.Ciasto rozwałkować na 2 mm, wyciąć kwiatki za pomocą foremki do
ciastek i umieścić je w foremce na mini-muffinki.

Piec w 175 stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce.


Krem:2 duże łyżki
masła orzechowego120 g
serka naturalnego1 łyżka
cukru pudruSkładniki kremu zmiksować, ewentualnie dosłodzić wg własnych upodobań. Krem wycisnąć do wystudzonych kwiatków.

Pomysł i przepis na ciasto: inspiredbycharm