Wykonanie
Smaczne ciasto z
herbatników przełożonych
czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane
bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :)Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów.Przepis na brytfankę wielkości 24 x 28 cm .
Składniki:72
herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :))2 budynie
czekoladowe z
cukrem210 g
masła3 łyżki
cukru800 ml
mleka400 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
kakao do dekoracjiPołowę
mleka zagotować i dodać do niego drugą część
mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować
budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch.
Masło utrzeć na puch z 3 łyżkami
cukru. Stopniowo dodawać
budyń ucierając wszystko na gładką masę.Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk
herbatników w taki sposób, by nie było większych luk. Masę budyniową podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na przygotowane
herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą
herbatników. W ten sam sposób postąpić z 2 kolejnymi warstwami budyniu. Na ostatniej warstwie również ułożyć
herbatniki.Tak przygotowane ciasto schłodzić minimum przez 3h w lodówce, najlepiej jednak jeśli będzie tam przynajmniej 8h, np. przez noc. Wówczas
herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie.Na
stole położyć większą deskę do krojenia, na niej rozłożyć arkusz folii większy niż foremka z
ciastem. Tak przygotowaną deskę przyłożyć do ciasta stroną z folią i obrócić brytfankę.
Herbatniki z dołu ciasta będą na górze, a te z góry, najmniej wilgotne, będą stanowiły jego spód. Pozostaje dekoracja wierzchu ciasta
bitą śmietaną.
Śmietanę zmiksować z
cukrem pudrem. Odłożyć ¼ ilości kremu, a resztę rozsmarować na herbatnikach i oprószyć obficie
kakao. Odłożoną
bitą śmietaną udekorować wierzch ciasta wg uznania.