Wykonanie
Prosty tort „księżniczkowy” bez użycia gotowych ozdób i skomplikowanych technik. Do dekoracji tego
tortu wystarczy przygotować jedną szybką masę. Dekoracje można wykonać 3 tylkami, a można też jedną.
Wykonanie
tortu w kształcie sukni księżniczki nie wymaga specjalnej formy do pieczenia, ani docinania z regularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna, dodatkowo dobrze jest upiec drugie ciasto, rosnące „równo”.W przypadku tego
tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego
biszkoptu.Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się sam korpusik (po wszystkim nogi znalazły się na swoim miejscu), dlatego wystarczyło wykonać mały otwór, który został zamaskowany falbanką z masy.Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam.Masa do obłożenia
tortu średnicy 25 cm :600 ml
śmietany kremówki 36%400 g
serka mascarpone6 łyżek
cukru pudruróżowy barwnik spożywczy w żelufioletowe jadalne koraliki
Śmietana i
mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone.
Śmietanę ubić mikserem dodając stopniowo
cukier puder. Dodać
mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować.Na jasne dekoracje odłożyć ¼ masy. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować.
Na przodzie suknie duży zaznaczyć trójkąt w miejscu, na które trzeba nanieść biały krem. Pozostałą część
tortu obłożyć różową masą.Pozostałe dekoracje wykonane są za pomocą
trzech rożnych tylek.
Tylką do spirali (Wilton 32) i różową masą wykonane są falbanki na połączeniu białej i różowej masy, falbanka na dole sukni i kwiaty. Podobną dekorację można zrobić za pomocą dowolnej tylki zakończonej gęstymi ząbkami.W centrum każdego kwiatka znalazł się mały jadalny koralik.Tylką do robienia napisów (Wilton 3) wykonano różowy wzorek na
białym przodzie suknie oraz białe detale na połączeniu białej i różowej masy. Podobny efekt można osiągnąć przy pomocy zwykłego woreczka ściętego na
rogu.Tylką do robienia listków (Wilton 352) wykonano białe listki. Podobny efekt można uzyskać ścinając róg grubego woreczka w kształcie litery „V”. Tutaj można podglądnąć jak.Tort należy schłodzić, dlatego dobrze zostawić trochę masy i korpus lalki umieścić w otworze na szczycie
tortu przed samym podaniem. Miejsce pomiędzy korpusem a
tortem maskujemy lekkim wzorkiem z kremu.