ßßß Cookit - przepis na Spaghetti a'la bolognese na szybko

Spaghetti a'la bolognese na szybko

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was pomysł na Spaghetti wg mojego Kuby ;) Jest proste (w końcu to męska kuchnia) w przygotowaniu, wymaga tylko kilku składników i smakuje znakomicie.
Lubię wtrącać się w kuchni, dodawać kolejne składniki, ale ten przepis został niezmieniony i danie jest od początku do końca takie, jak sobie Mój luby wymyślił. Miło, że czasem to ktoś Tobie, coś upichci. Smak jest wtedy nie wiedzieć czemu o niebo lepszy :)
Co potrzebujemy:(4 porcje)
700 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g makaronu spaghetti
200 g koncentratu pomidorowego
100 g startego żółtego sera
1 łyżka masła/margaryny
przyprawy (bazylia, sól, pieprz, zioła)
1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła/margaryny i mięso. Doprawiamy wedle uznania - nie żałujmy ziół ;)
Do usmażonego mięsa wlewamy koncentrat oraz dodajemy świeżą bazylię. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać nieco wody.
Na koniec wrzucamy starty ser i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i możemy podawać.
SMACZNEGO ;]
-----------------------------------------------
Przy okazji przepisu na Spaghetti zachęcam Was do udziału w Konkursie Winiarskim.
Na stronie konkursu czeka na Was wiele ciekawostek związanych z wybranymi regionami winiarskimi, a także WinoQuiz.
Wina biorące udział w konkursie pochodzą od różnych krajowych producentów i dystrybutorów. Obejmują szeroką gamę różnorodnych produktów: wina gronowe z różnych zakątków świata, wina owocowe, w tym wina ekologiczne, cydry oraz miody pitne, itp.
Myślę, że każdy miłośnik wina znajdzie tam coś dla siebie, a głosując walczymy o nagrody ;)
Miałam okazję próbować wino Fonseca Bin 27 Finest Reserve, producenta Dom Wina.
Fonseca BIN 27 zawiera w sobie dziedzictwo produkcji najlepszego porto rocznikowego, jednocześnie nie wymaga dekantacji i nadaje się do natychmiastowego spożycia. To czerwone słodkie wino wzmacniane o przepięknej rubinowej barwie. W nosie wyraźnie owocowe, uderza nas aromatem.
Ponoć wino najlepiej podawać do serów i czekoladowych deserów, ale z racji tego, że jest naprawdę słodkie - proponuję nie łączyć go ze słodkimi daniami (no chyba, że ktoś tak bardzo lubi).
Dla mnie idealne do obiadu z makaronami w roli głównej ;)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/spaghetti-ala-bolognese-na-szybko.html