Wykonanie
Pomijając
biszkopty uzyskamy
lody śmietankowe ;)Tych
lodów nie musimy mieszać w trakcie mrożenia. Nie musimy
mieć żadnej specjalnej maszynki do ich wykonania.Przygotowuje się je bardzo szybko i sprawnie. Niestety jeszcze szybciej znikają ;)Ale może to i dobrze, bo pamiętajcie, że ze względu na obecność surowych
jajek -
lody należy spożyć w ciagu kilku dni.Trzy obowiązkowe składniki -
śmietana,
cukier i
jajko. Reszta to już nasza inwencja twórcza ;]Moje debiutanckie domowe
lody wyszły super, jestem z nich bardzo dumna :)Następnym razem dodam nieco mniej
cukru, bo dla mnie były troszkę zbyt słodkie. Ale co kto lubi.
Co potrzebujemy:(ok 400 ml
lodów)250 ml
śmietany 36%1
jajko90 g
cukru1 łyżka przegotowanej
wody1 łyżeczka
cukru waniliowegook 5
biszkoptów1.
Jajko zalewamy na około 10 sekund wrzącą
wodą - sparzamy je.2.
Białko ubijamy na sztywno z połową
cukru.W oddzielnej misce ucieramy
żółtko z łyżka ciepłej
wody i drugą połową
cukru (+
cukier waniliowy), aż do osiągnięcia prawie białej jednolitej masy.3.
Śmietanę ubijamy (jeśli weźmiemy 30% - mojej 36% nie dało się ubić, dlatego jedynie ją nieco rozmiksowałam), a następnie dodajemy zawartość pozostałych misek.Kruszymy
biszkopty, wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemniczka od
lodów.Mrozimy przez całą noc, a na następny dzień delektujemy się :)SMACZNEGO ;]