Wykonanie
Pozostając w temacie
płatków owsianych, dziś serwuję Wam zapiekankę. Do
płatków wmieszałam
jabłko i
banana, a wierzch
pokryłam bezą. Idealnie na deser lub śniadanie.
Płatki to fajna spraw, bo można z nich wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy ;]

Co potrzebujemy: (2 kokilki)3/4 szklanki
płatków owsianych (np. Melvit)1 szklanka
mleka4 łyżeczki
cukrubiałkobananjabłko
1.
Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy dwie łyżeczki
cukru, a następnie
płatki. Muszą być ugotowane "na gęsto". Jeśli
mleka będzie za mało, możemy dodać nieco więcej.2.
Jabłko ścieramy na tarce,
banana kroimy w plasterki i dorzucamy do
płatków. Wszystko mieszamy i wykładamy do kokilek.3. Ubijamy
białko na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki
cukru (opcjonalnie barwnik) i miksujemy do rozpuszczenia. Wykładamy
białko na owsiankę.4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 35-40 minut.Smacznego ;]