Wykonanie
Kiedyś nie przyszłoby mi na myśl, że można zrobić
dżem z dyni. A jak się okazuje jest to możliwe.
Dżem wyszedł bardzo smaczny. Jest w nim
galaretka cytrynowa, co sprawia, że czujemy ją, ale gdzieś tam pomiędzy smakiem
galaretki cytrynowej jest smak dyni, który odpowiada mi znacznie bardziej.
Jabłka sa prawie niewyczuwalne. Idealna uczta dla smakoszy dyni ;) Pozdrawiam
Co potrzebujemy:1 kg dyni1 kg
jabłek200 g
cukru1
galaretka cytrynowa1 żelfix1.
Dynie i
jabłka ważymy po obraniu. Następnie
jabłka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do garnka z niewielka ilościa
wody i rozgotowujemy na mus. W tym czasie
dynie trzemy na tarce o małych oczkach.Gdy
jabłka sie rozgotują, dodajemy
dynię i gotujemy, aż osiągniemy gładką konsystencję. Dodajemy
cukier i próbujemy czy jest dla nas wystarczajaco słodki.2. Kolejnym etapem jest dodanie
galaretki i żelfix. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2-3 minuty (sprawdzić na opakowaniu żelfixu). Przekładamy
dżem do słoiczków, które ustawiamy do góry dnem. Nie zagotowujemy.SMACZNEGO