ßßß Cookit - przepis na 3 Bit ciasto bez pieczenia

3 Bit ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Robiłam go pierwszy raz. Zachęciły mnie różne pozytywne opinie na jego temat. Jest słodki, niektórzy mogliby powiedzieć, że mdły. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby sie nasycić. Jest troszkę pracochłonny. Trzeba zrobić masę budyniową, poukładać trzy warstwy herbatników, ale całość prezentuje się świetnie, no i smakuje rewelacyjnie. Myślę, ze warto. Dużym plusem jest, że nie wymaga pieczenia w piekarniku. Na mojej liście ulubionych ciast, plasuje się bardzo wysoko - a uwielbiam ciasta ze śmietaną i jestem wybredna ;) Polecam.
Co potrzebujemy:
Masa budyniowa
0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa
750 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan-fixy
3 łyżeczki cukru
ok 10 g żelatyny
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej wody).
Wykładamy masę śmietanową na herbatniki.
Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.
Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/11/3-bit-ciasto-bez-pieczenia.html