Wykonanie
Robiłam go pierwszy raz. Zachęciły mnie różne pozytywne opinie na jego temat. Jest słodki, niektórzy mogliby powiedzieć, że mdły. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby sie nasycić. Jest troszkę pracochłonny. Trzeba zrobić masę budyniową, poukładać trzy warstwy
herbatników, ale całość prezentuje się świetnie, no i smakuje rewelacyjnie. Myślę, ze warto. Dużym plusem jest, że nie wymaga pieczenia w piekarniku. Na mojej liście ulubionych ciast, plasuje się bardzo wysoko - a uwielbiam ciasta ze
śmietaną i jestem wybredna ;) Polecam.
Co potrzebujemy:Masa budyniowa0,5 l
mlekakostka
margaryny (może być też
masło)3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflankiMasa śmietanowa750 ml
śmietany kremówki 30%3
śmietan-fixy3 łyżeczki
cukruok 10 g
żelatyny+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g
herbatników + 1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady* składniki na blaszkę 25x31 cm1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.2. Na blaszce układamy warstwę
herbatników. Smarujemy je masą
krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą
herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją
herbatnikami.Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam
śmietanę, dodałam
śmietan-fixy,
cukier i
żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczam 10g w niewielkiej ilości gorącej
wody).Wykładamy masę
śmietanową na
herbatniki.Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby
herbatniki zrobiły się bardziej miękkie.Na wierzch trzemy
gorzką czekoladę.