Wykonanie
Nadzieniem w szarlotce zazwyczaj są
jabłka - i tak też jest w tym przypadku, ale nie trzeba się ograniczać tylko do tego
owocu i wykorzystać np.
gruszki,
morele itp. Pewnie smakowałoby równie pysznie. Lubię szybkie ciasta, a odkąd odkryłam, że tarty są takie niewymagające i rozpływają się w ustach, to pokochałam je - pewnie wielu z Was to zrozumie :) Jeśli ktoś lubi ciasta z
jabłkami, to jest to idealna alternatywa dla innych jabłeczników. Zawsze gdy go robię, muszę poświecić troszkę więcej czasu, a przy tej szarlotce nie ma dużo pracy, a efekt jest w pełni zadowalający ;) Tak więc zabierajcie się do roboty :)
Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki100 g
cukru pudrukostka
margaryny 200 gNadzienie4 duże
jabłkacynamon (opcjonalnie)1. Składniki na ciasto wrzucamy do miski,
mąkę przesiewamy i wyrabiamy. Zostawiamy kawałek wyrobionego ciasta na wierzch szarlotki. Wysmarowaną
masłem formę do tarty wyklejamy
ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.2.
Jabłka kroimy na małe kawałki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, układamy
jabłka i posypujemy je
cynamonem (opcjonalnie), a na wierzch układamy paski z ciasta. Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut. Po przestygnięciu możemy posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO