ßßß Cookit - przepis na Rogaliki bez jaj

Rogaliki bez jaj

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, proste rogaliki, do których nie wykorzystujemy jaj. Są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. W środek możemy włożyć co tylko chcemy no. jabłka, ser twarogowy, marmoladę, dżem itp. Moje rogaliki może nie są piękne (wycinane na szybko), ale nie o wygląd przecież chodzi, ale o smak. Spróbujcie, a pokochacie je :)
Co potrzebujemy:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka śmietany ukwaszonej 12% lub 18%
ok 20 g drożdży
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka lub wrzucamy bezpośrednio pokruszone. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Rozwałkowujemy i wycinamy rogaliki (w moim przypadku kwadraty ;p). Do środka wkładamy co tylko chcemy. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 25 minut, aż do zrumienienia.
2. Ciasto nie jest słodkie, więc na końcu możemy polukrować rogaliki.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/09/rogaliki-bez-jaj.html