Wykonanie
Czas na obiad, więc zjadłoby się coś dobrego i prostego w przygotowaniu. Idealne będą tutaj kluski kładzione łyżką, polane
boczkiem. Dodatkiem będzie
kapusta kiszona, która świetnie pasuje smakiem do kluseczek.Bardzo niebezpieczne danie na mój podwyższony cholesterol, ale ze względu na dzisiejsze imieniny można zaszaleć ;)Jeśli ktoś lubi na słodko, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozpuścić troszkę masełka, polać kluski i posypać
cukrem. Są tak samo pyszne, jak te z
boczkiem :) POLECAM!
Co potrzebujemy:
mąka3
jajawodaDodatek:300g
boczku1
cebuladwie łyżki
smalcu1.
Jaja lekko ubijamy, do miski dodajemy 2 szklanki
mąki i szklankę
wody. Mieszamy do uzyskania masy, następnie dodajemy
mąkę lub
wodę, aż otrzymamy tyle masy ile potrzebujemy i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Masa powinna być klejąca.2. Do osolonej i zagotowanej
wody dodajemy łyżkami ciasto. Na poczatku możemy włożyć jedną kluskę, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste, a kluska się nie rozwala. Nie trzeba formować jakichkolwiek kształtów. Po prostu bierzemy na łyżkę i wrzucamy do
wody. Gotujemy tak długo, aż kluski wypłyną na powierzchnię.3. Na patelni rozpuszczamy
smalec i dodajemy pokrojony w kostkę
boczek. Podsmażamy, jak delikatnie się zrumieni, możemy dodać posiekaną
cebulę. Możemy dodatkowo przyprawić w dowolny sposób.SMACZNEGO :)