Wykonanie
Kaszka błyskawiczna smakuje dobrze nie tylko wylana do miseczki, ale także można z niej łatwo przygotować szybki i pyszny deser. Pierwszy raz zrobiłam coś takiego i na pewno
będę to robić częściej. Lubię zwykłą
kaszkę, ale ta smakuje równie dobrze. Dodatkowo dodałam
czereśnie, aby troszkę przełamać smak.
Co potrzebujemy:2 szklanki
mleka8 łyżek
kaszy manny błyskawicznej
cukier2 łyżeczki
kakaododatki, np.
czereśnie1. Do rondelka wlewamy około 1,5 cm
wody, solimy. Czekamy, aż się zagotuje i dodajemy 4 łyżki
kaszy. Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.2. Gdy
kaszka zacznie robić się gęsta, wlewamy szklankę
mleka i cały czas mieszamy. Słodzimy tyle ile lubimy.3. Zdejmujemy z gazu i wlewamy, np. do kartonika po lodach. Chodzi o to, aby można było wyciąć kwadraty, gdy
kasza wystygnie.4. Tę samą czynność powtarzamy z drugą
kaszką, do której dodajemy
kakao, aby była ciemna.5. Na koniec możemy odpowiednio udekorować. Ja podałam je z
czereśniami (na zdjęciu są z pestką w środku, aby ładnie się prezentowało, najlepiej jednak pozbyć się ich ;))SMACZNEGO!!