Wykonanie
Wiele
chlebów już upiekłam, ale zawsze wolałam pójść na skróty i używać
drożdży zamiast zakwasu.Kombinowałam też chyba ze wszystkimi możliwymi
mąkami, jakie udało mi się znaleźć w sklepie:)Ale cały czas ciągnęło mnie do upieczenia
żytniego chleba na zakwasie.Takiego tradycyjnego, pachnącego i przy tym zdrowego.
Dlaczego unikałam tematu zakwasu?1) Wydawało mi się to niezwykle skomplikowane.2) Przestraszyłam się, że jest to bardzo czasochłonne.3) Bałam się, że zrobię coś nie tak - przepisy na zakwas bywają bardzo enigmatyczne.4) Zniechęciło mnie traktowanie zakwasu jak rybek w akwarium,które trzeba regularnie dokarmiać.Ale się przełamałam i 13 . 09 zrobiłam pierwszy krok:)A
potem przez tydzień i z wymuszoną precyzją dzielnie karmiłam tę szarą miksturę
mąką i
wodą:)I tak powstał dobrze odżywiony i gotowy do wypieków zakwas żytni!
Chleb żytni stał się absolutnym
hitem w moim domu, a moja dieta bezglutenowa(ponoć polecana przy schorzeniach tarczycy) legła w gruzach…Przekonali się nawet moi mali miłośnicy "bułeczek z krzyżykiem" (czyt.
kajzerek).I od 6 tygodni nie kupiliśmy "sklepowego"
pieczywa:)
Przepis na ten
chleb okazał się bardzo elastyczny.Często kombinuję z proporcjami
mąki żytniej i pszennej razowej.Raz dodaję więcej jednej, raz drugiej - wszystko zależy od tego, co mam aktualnie w kuchni.Ale najważniejsze, że ten
chleb zawsze wychodzi.Upiekłam już chyba z 10 bochenków…W zależności od producenta
mąki smak
chleba jest za każdym razem inny,ale co najważniejsze - zawsze pyszny:)Polecam,Pozdrawiam,
AsiaUwaga! Przepis dla tych, którzy posiadają zakwas!Przepis na ten
chleb składa się z kilku faz, które na początku mnie przeraziły,ale jak wpadłam w rytm okazało się, że nie jest to takie straszne:)Rozpoczynamy produkcję
chleba od zaczynu, który przygotowujemy wieczorem,przed pójściem spać.Zaczyn:20 g zakwasu żytniego360 g
mąki żytniej chlebowej (typ 720)300 g
wodyPrzygotowanie:Składniki na zaczyn wymieszać (do połączenia się składników) i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na całą noc (12-16 godzin).Ciasto właściwe:zaczyn230 g
mąki żytniej300 g
mąki pszennej razowej400 g
wody (temperatura pokojowa)1 łyżka
soli3 g
drożdży instantPrzygotowanie:Następnego dnia łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto właściwei zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę.Następnie przekładamy ciasto do 2 foremek prostokątnych, posmarowanych
olejem rzepakowym lub
słonecznikowym i oprószonych
mąką żytnią lub
otrębami żytnimi.Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.Wyrośnięte ciasto smarujemy
olejem.Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni.Ciasto wkładamy do piekarnika.Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy kolejne 30 minut.Jeśli
chleb za szybko się rumieni przykrywamy go folią aluminiową.Smacznego!P.S. Przepis wielokrotnie sprawdzony dzięki Pracownia Wypieków.