Wykonanie
Tapiokę widziałam wielokrotnie na wielu blogach kulinarnych i zawsze zastanawiałam się, jak smakuje.Głównie dlatego, że wygląda obłędnie - jak małe perełki...
Wczoraj postanowiłam więc zmierzyć się z przepisem na
kokosową tapiokę z
owocami.I okazało się, że smakuje całkiem nieźle - trochę jak
ryż, ale nie do końca.Głównie ze względu na konsystencję.Z
owocami - rewelacja!
Co to właściwie jest tapioka?"Tapioka jest
skrobią pozyskiwaną z korzenia
manioku.Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele
białka.Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku.Nie zawiera glutenu i cholesterolu.Perełki z tapioki używa się przeważnie do wyrobu deserów,
pudingów oraz jako dodatek do słodkich
napojów"[źródło: kuchnieorientu.pl].
Ze wszystkich przepisów, z którymi się spotkałam, najbardziej spodobał mi się ten, w którym tapiokę gotuje się w
mleku kokosowym. Obowiązkowym dodatkiem do tapioki są
owoce. Ja użyłam
ananasa i
kiwi, jako, że na nasze sezonowe
owoce przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać.Taki deser świetnie smakuje również z
mango, cząstkami
pomarańczy, czy z ziarenkami
granatu.Polecam - pycha!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:ok. 200 g tapioki1 duża puszka
mleka kokosowegoopcjonalnie - pół szklanki
wodykilka łyżek
syropu z agawy lub innej substancji słodzącejulubione
owocePrzygotowanie:Tapiokę ugotować do miękkości w
mleku kokosowym.Jeśli będzie zbyt gęsta - należy dodać wrzącą
wodę.Dosłodzić do smaku.Ugotowaną tapiokę przełożyć do szklanki i ostudzić.Udekorować ulubionymi
owocami.Smacznego!