Wykonanie
Czasami niektóre wypieki lub dania powstają przez przypadek. Z nagłej chęci zjedzenia czegoś lub w moim przypadku - z czystej chęci zrobienia czegoś smacznego:) I tak właśnie powstało "ptasie mleczko" z
czerwonymi porzeczkami. To deser, którego inspiracją były letnie
owoce w
galaretce (zobacz), które prezentowałam jakiś czas temu na blogu. W związku z tym, że
czerwone porzeczki są dość kwaśne postanowiłam dodać do nich puszystą masę na bazie
śmietanki i
owocowej galaretki...
I jak zwykle - jest to bardzo prosty deser do przygotowania. Wśród składników znajdują się jedynie
śmietanka kremówka,
owocowa galaretka w proszku i świeże
czerwone porzeczki.Nic poza tym...:)
Na spodzie znajduje się lekka pianka powstała z połączenia
śmietanki z niewielką ilością rozpuszczonej
galaretki, na wierzchu zaś kwaśne i soczyste
czerwone porzeczki w słodkiej
galaretce.
Długo szukałam nazwy dla tego deseru i w końcu przyszło mi do głowy, aby nazwać go "ptasim mleczkiem". Jedyne co w miarę pasowało...
Jeśli lubicie takie połączenia smakowe to polecam Wam bardzo ten lekki jak puch i mocno
owocowy jednocześnie deser.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:pół koszyczka świeżych czerwonych
porzeczek (taka ilość, która pozwoli zakryć dno formy i wypełni ok. 3 cm jej wysokości)1 opakowanie
galaretki owocowej w proszku (ja wybrałam
malinową)ok. 250 ml
śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Formę "keksówkę" wyłożyć folią spożywczą bardzo dokładnie i tak, aby na brzegach z każdej strony pozostało ok. 10 cm folii, która później będzie potrzebna, żeby przykryć wierzch deseru.W gorącej wodzie rozpuścić
galaretkę. NIE postępujemy jednak zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Galaretkę w proszku rozpuszczamy w ok. 350 ml
wody. Schłodzić do momentu, kiedy będzie już chłodna, ale jeszcze płynna.Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą układamy opłukane i pozbawione gałązek
czerwone porzeczki. Zalewamy ok. połową
galaretki lub do momentu, kiedy
galaretka przykryje
owoce. Wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby pierwsza warstwa deseru się ścięła.Przygotowujemy puszystą masę: schłodzoną
śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy drugą połowę chłodnej, lecz wciąż płynnej
galaretki. Nie trzeba dosładzać.Na ściętą pierwszą warstwę
galaretki z
porzeczkami wykładamy masę
śmietankową, wygładzamy powierzchnię i zawijamy do środka pozostałe brzegi folii spożywczej (trzeba to zrobić dokładnie). Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Gotowe!Smacznego!