ßßß Cookit - przepis na Lekka zupa - krem z cukinii i kuchenne gadżety (2)

Lekka zupa - krem z cukinii i kuchenne gadżety (2)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie o jednej z moich ulubionych zup - kremie z cukinii. Uwielbiam jej kolor, smak i konsystencję. Podaję ją zazwyczaj z kiełkami i prażonymi ziarnami słonecznika lub migdałami. To zupa ekspresowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Polubiły ją nawet dzieci - a w przypadku moich "antywarzywnych" - to dość spory sukces:)
Cukinia zajmuje w mojej kuchni ważne miejsce, zarówno w przystawkach, sałatkach, zupach, jak i daniach głównych. Szczególnie dietetycznych. Cenię to warzywo za różnorodność zastosowań i delikatny smak.
Zwieńczeniem wszystkich pozytywnych cech cukinii jest dla mnie zupa - krem. W tym wydaniu - lekka i bardzo smaczna. A jak smakuje na świeżym powietrzu! Polecam bardzo:)
A skoro o świeżym powietrzu mowa, to postanowiłam się podzielić z Wami pomysłem na to, jak sprawić, aby serwetki podane do posiłku nie odfrunęły nam ze stołu. Jak zapewne zauważyliście na zdjęciach, do serwetek przymocowałam obciążniki w kształcie cząstek pomarańczy. To zakupione przeze mnie, w czasie świąt Wielkanocnych obciążniki do obrusu, które ciekawie wyglądają i praktycznie sprawdzają się również na serwetkach.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 2 osób):
1 duża cukinia
400 - 500 ml wywaru z warzyw (ja robię go sama, poniżej przepis)
odrobina gałki muszkatołowej
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
kiełki i/lub prażone migdały do dekoracji
Przygotowanie:
Cukinię opłukać i pokroić na dość spore kawałki.
Do garnka dodać łyżkę oliwy i przez chwilę dusić w nim cukinię.
Dodać wywar warzywny, zmniejszyć płomień/moc płyty i gotować ok. 10 minut (do miękkości). Zmiksować lub zblendować.
Zupę przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Podawać z kiełkami i/lub uprażonymi na suchej patelni migdałami lub ziarnami słonecznika.
Wywar warzywny (ok. 500 ml)- składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego lub 1 łodyga selera naciowego
pół małej cebuli
sól i pieprz
opcjonalnie - ulubione zioła
Wywar warzywny - przygotowanie:
Pokrojone warzywa dusić przez chwilę w garnku z łyżką oliwy. Dodać 500-600 ml wody i gotować przez 20-30 minut. W razie potrzeby dodać wodę.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzić.
Taki wywar można zamrozić i używać do przygotowania zup i sosów.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/lekka-zupa-krem-z-cukinii-i-kuchenne.html