ßßß Cookit - przepis na Chłodnik migdałowy

Chłodnik migdałowy

nazwa

Wykonanie

Pogoda wskazuje na to, że już prawie mamy lato. A gdy jest ciepło miło jest zjeść chłodnik. Bardzo lubię wszelkie jego odmiany - ogórkowy, botwinkowy, rzodkiewkowy... Ale kiedyś, za radą Koleżanki przygotowałam chłodnik migdałowy. To wersja raczej na słodko, ale jest na prawdę pyszny. Są w nim orzechy, owoce i naturalny jogurt. To świetna alternatywa dla znanych już chłodników...
Chłodnik migdałowy można zaliczyć do dań dietetycznych. Jedna porcja to ok. 375 kcal i bogate źródło białka oraz zdrowego tłuszczu pochodzącego z orzechów i migdałów. Chłodnik migdałowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego składniki można zmieniać według upodobań.
Taki chłodnik przeznaczony jest dla "podjadaczy", ale nie tylko. Jedno jest pewne: po jego zjedzeniu długo będzie nam towarzyszyć uczucie sytości. Ponadto składa się z samych zdrowych i energetycznych produktów.
Zachęcam do wypróbowania - warto:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 2 osób):
100 g migdałów blanszowanych bez skórki
10 g orzechów nerkowca
10 g orzechów laskowych
10 g płatków migdałowych
10 g suszonych śliwek
filety z połowy pomarańczy
150 ml mleka (ja użyłam więcej)
75 ml płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy (do smaku)
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
W mleku ugotować blanszowane migdały. Zmiksować i przetrzeć.
Do masy migdałowej dodać jogurt naturalny i doprawić miodem lub syropem z agawy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Chłodnik wyjąć z lodówki, dodać uprażone na patelni i posiekane orzechy nerkowca, laskowe i płatki migdałowe. Dodać pokrojoną śliwkę oraz filety z pomarańczy.
Chłodnik udekorować świeżą miętą.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/chodnik-migdaowy.html