Wykonanie
Pogoda wskazuje na to, że już prawie mamy lato. A gdy jest ciepło miło jest zjeść chłodnik. Bardzo lubię wszelkie jego odmiany -
ogórkowy,
botwinkowy,
rzodkiewkowy... Ale kiedyś, za radą Koleżanki przygotowałam chłodnik
migdałowy. To wersja raczej na słodko, ale jest na prawdę pyszny. Są w nim
orzechy,
owoce i
naturalny jogurt. To świetna alternatywa dla znanych już chłodników...
Chłodnik
migdałowy można zaliczyć do dań dietetycznych. Jedna porcja to ok. 375 kcal i bogate źródło
białka oraz zdrowego tłuszczu pochodzącego z
orzechów i
migdałów. Chłodnik
migdałowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego składniki można zmieniać według upodobań.
Taki chłodnik przeznaczony jest dla "podjadaczy", ale nie tylko. Jedno jest pewne: po jego zjedzeniu długo będzie nam towarzyszyć uczucie sytości. Ponadto składa się z samych zdrowych i energetycznych produktów.
Zachęcam do wypróbowania - warto:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 2 osób):100 g
migdałów blanszowanych bez skórki10 g
orzechów nerkowca10 g
orzechów laskowych10 g
płatków migdałowych10 g suszonych
śliwekfilety z połowy
pomarańczy150 ml
mleka (ja użyłam więcej)75 ml płynnego
jogurtu naturalnego1 łyżka
miodu lub
syropu z agawy (do smaku)świeża
mięta do dekoracjiPrzygotowanie:W
mleku ugotować blanszowane
migdały. Zmiksować i przetrzeć.Do masy migdałowej dodać
jogurt naturalny i doprawić
miodem lub
syropem z agawy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Chłodnik wyjąć z lodówki, dodać uprażone na patelni i posiekane
orzechy nerkowca, laskowe i
płatki migdałowe. Dodać pokrojoną
śliwkę oraz filety z
pomarańczy.Chłodnik udekorować świeżą
miętą.Smacznego!