Wykonanie
Czekolada to z pewnością królowa wśród słodkości. To łakoć sam w sobie lub wytworny składnik wypieków różnej postaci: od drobnych
ciasteczek, po muffinki, placki, ciasta, czy w końcu wyjątkowe
torty.
Czekoladę można jeść o każdej
porze dnia i roku. Zimą na gorąco, latem na zimno. Na co dzień i od święta...Wśród wielu
czekoladowych propozycji najbardziej lubię te, które są uniwersalne i które można przyrządzić bez specjalnego przygotowania, planowania i analizowania. Z pewnością należy do nich przepis na
Czekoladowe Muffinki . Wczoraj na prośbę największego ich Fana upiekłam 15 sztuk. Całe szczęście, że udało mi się wykonać kilka zdjęć, ponieważ dzisiaj stojak na muffiny świeci pustkami...:)Zachęcam do skorzystania z przepisu na pyszne, mocno
czekoladowe i łatwe w przygotowaniu muffinki.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na ok. 15 sztuk):150 g
masła175 g pokrojonej
gorzkiej czekolady lub
groszków czekoladowych300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody3 łyżki
kakao210 g
brązowego cukru3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 duże
jajka170 ml
mlekapapilotkiforemka na muffinkiPrzygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić.Przygotować 2 miski: na suche i mokre składniki.Do miski nr 1 przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
cukier.Do miski nr 2 wbić
jajka, dodać
mleko i ekstrakt
waniliowy. Wymieszać składniki.Do składników suchych (miska nr 1) dodać składniki mokre (z miski nr 2), następnie
czekoladę i ostudzone
masło. Wszystko razem wymieszać (można wykorzystać robot kuchenny - końcówka: mieszadło, małe obroty lub wymieszać ręcznie za pomocą szpatułki/łyżki). Składników nie należy mieszać długo ani zbyt mocno - taki urok muffinek, że tego nie lubią:).Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich przygotowaną masę (do 3/4 wysokości zagłębienia foremki).Pieczenie:Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (bez termoobiegu!) i pieczemy 20-22 minuty.Smacznego!