Wykonanie
1 kg
tłustego sera twarogowego,20 dag
masła,30 dag
cukru pudru,8
żółtek ugotowanych na twardo,15 dag startej
gorzkiej czekolady,po 5 dag
rodzynek, łuskanych
orzechów laskowych i kandyzowanej
skórki pomarańczowejPOLEWA10 dag
masła,1/2 szklanki
cukru pudru,3 łyżki
kakao,2 łyżki
winiakuSer i
żółtka dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na pianę. Stopniowo dodawać
zmielony ser, ucierając na gładką masę
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Orzechy i
skórkę pomarańczową posiekać. Część
bakalii odłożyć do przybrania. Pozostałe
bakalie i
czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do wysłanej gazą specjalnej formy z dziurkami lub zawinąć w ściereczkę, obciążyć deską kuchenną i wstawić do lodówki na 12 godz.Przygotować polewę: w garnuszku roztopić
masło, dodać
cukier puder kakao i starannie wymieszać. Po przestudzeniu połączyć z
winiakiem. Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać odłożonymi
bakaliami.