ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA MAŚLANE Z ŻURAWINĄ I JAGODAMI GOJI

CIASTECZKA MAŚLANE Z ŻURAWINĄ I JAGODAMI GOJI

nazwa

Wykonanie

To nie są dietetyczne ciasteczka. Weganie i bezglutenowcy mogą tylko pomarzyć. Jedno należy im przyznać - są niebezpiecznie dobre! Pachnące masłem, delikatnie kruche, z dodatkiem kwaskowej żurawiny.
Od dość dawna nie jem mięsa i co jakiś czas zastanawiam się nad opcją wegańską - rezygnacją z jajek i przetworów mlecznych, ze wszystkiego, co jest pochodzenia zwierzęcego. Do tej pory myślałam, że najtrudniej byłoby z mlekiem do kawy i jogurtem naturalnym, którego jestem wielką fanką. Okazuje się jednak, że kawa z mlekiem sojowym też jest ok, a jogurt (lub coś podobnego do jogurtu) można zrobić z mleka roślinnego. Jedyne, czego nie da się dobrze zastąpić to masło. Zapach maślanego ciasta ugniatanego ciepłymi dłońmi to jeden z lepszych zapachów ever. I na prawdę, nie chcę słyszeć tych wszystkich wegańskich margarynach bez smaku, miksach tłuszczowych do smarowania, pieczenia i gotowania. Masło mogę dodawać do wszystkiego - do ciast, zup, sosów i kanapek. Weganizm musi poczekać. Przynajmniej do czasu póki nie obejrzę kolejnego filmu o masowej hodowli zwierząt.
A ciasteczka nie dość, że pyszne to bardzo proste do zrobienia i zawierają w sumie nie tak znowu dużo cukru, bo tylko 40 gramów na całą porcję.
Składniki:
szkl. mąki
1/2 kostki miękkiego masła
40 g cukru pudru
50 ml oleju
suszona żurawina i jagody goji (ok, 3 łyżek)
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła oleju, cukru pudru i posiekanej żurawiny/jagód goji zagnieść ciasto. Może się okazać, że potrzeba nieco więcej masła - ciasto musi mieć taką konsystencję aby można było uformować je w wałeczek jak na kopytka, a więc nie może się rozpadać.
2. Z ciasta formujemy wałeczek, lekko go spłaszczamy i ostrym nożem tniemy na kawałki przypominające kopytka (ukośne grubsze plasterki).
3. Ciasteczka układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni (aż zrobią się jasno-złote).
Uwagi:
Można użyć tyko żurawiny lub innych bakalii np. posiekanych, miękkich suszonych moreli, daktyli lub rodzynek. Żurawina jednak pasuje najlepiej, bo jest kwaskowa. Dzięki niej ciasteczka nie są mdłe.
Ciasto bez dodatku jajek nieco się kruszy i rozpada. Jeśli macie trudność z rolowaniem wałeczka, spróbujcie go po prostu ulepić - uformować palcami, może mieć np. przekrój prostokątny a nie okrągły.
Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/09/ciasteczka-maslane-z-zurawina-i.html