Wykonanie
Co zrobić na spotkanie w większym gronie gdzie będą za równo dorośli, jak i dzieci w różnym wieku? Coś co będzie się łatwo dzieliło, łatwo trzymało w ręku i łatwo zjadało, nie brudząc wszystkiego dookoła? Dobrze sprawdzą się tu poczciwe babeczki - muffinki; najlepiej bez ociekających
sokiem owoców i kremu, który ląduje na ubraniach, telefonach, w torbach, we włosach. Jeśli już robimy babeczki, które ładnie wyglądają i dzieci prawdopodobnie zjedzą je bez pytania o skład, to warto przemycić w nich trochę dobrych, wartościowych produktów - ja użyłam
bananów,
siemienia lnianego i domieszki
maki pełnoziarnistej. Dodatek
bananów sprawia, że wystarczy dodać 1/3 szklanki
cukru na porcję 12-14 babeczek. Dobry sposób na słodki, ale i wartościowy deser. Babeczki z tego przepisu można spokojnie podać już rocznemu dziecku. Dobrze smakują ze szklaneczką
jogurtu naturalnego.Składniki:1 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki pełnoziarnistej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego1/3 szkl.
cukru2 łyżki mielonego
siemienia lnianego1
jajko1 szkl.
jogurtu naturalnego2 dojrzałe
bananyPrzygotowanie:1. Do miski wbić
jajko, wlać
jogurt, wsypać
cukier,
cukier waniliowy i włożyć rozgniecione
banany. Zblendować na gładką masę2.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy
bananowo-jogurtowej, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników.3. Papilotki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Jeśli macie piekarnik bez termoobiegu nastawcie na 180 stopni lub pieczcie kilka minut dłużej (ok. 25 min.)Uwagi:Jeśli nie macie
mąki pełnoziarnistej, możecie użyć zwykłej, babeczki będą może nieco mniej "fit", ale równie smaczne :)