Wykonanie
Fenkuł, inaczej
koper włoski, trafił do mnie przypadkiem. Zapach przypominający nieco
ziołowe krople trochę odstrasza. Po upieczeniu aromat słabnie, a fenkuł zaczyna wyglądać jak gotowana
cebula:). Nie jest to zbyt efektowna potrawa, natomiast jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdza się w roli małego posiłku lunchowego podana np. z dodatkiem chrupiącego
pieczywa.Składniki:2 bulwy fenułu2 łyżki pasty tahini2 łyżki
soku z limonki4 łyżki oleju/oliwyPrzygotowanie:1. Od bulw fenkułu odciąć łodygi i nać. Bulwy przeciąć wzdłuż na pół, wrzucić do wrzącej osolonej
wody i gotować ok. 10 min. Fenkuł ma być tylko lekko miękki.2. W miseczce wymieszać pastę tahini,
sok z limonki,
olej.3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obgotowany fenkuł, polać sosem z tahini i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.4. Podawać na ciepło, z
pieczywem lub jako dodatek do obiadowego dania głównego.