Wykonanie
Intensywnie zielony, orzeźwiający koktajl z
jarmużem i
stewią to nieziemsko zdrowy zamiennik porannej
kawy. Jego cierpko-słodki smak od razu stawia na nogi. Dodatek
kiwi neutralizuje kapuściane nuty
jarmużu, a
ananas i
stewia sprawiają, że koktajl smakuje bardzo letnio, świeżo i słodko. Mam również pewne podejrzenia co do zbawiennego wpływu tej mieszanki na proces pozbywania się kaca, ale
póki co nie miałam okazji aby to sprawdzić. Jeżeli komuś coś wiadomo na ten temat,
dajcie znać :PSkładniki:3-4 liście
jarmużugarść listków
stewii1
kiwi1/2 małego, dojrzałego
ananasa1 małe
jabłko (u mnie antonówka)szklanka gazowanej
wody mineralnejPrzygotowanie:1.
Jarmuż umyć, oddzielić mniejsze listki od grubej łodygi, a następnie pozbyć się twardych włókien.* Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo blender sobie z nimi poradzi, ale żeby koktajl był gładki, bez "nitek" warto powyrywać przynajmniej te najgrubsze włókna.2.
Kiwi,
ananasa,
jabłko obrać i pokroić w kostkę.3. Do wysokiego naczynia wsypać pokrojone
owoce,
jarmuż, listki
stewii i wlać
wodę gazowaną. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej
wody.