ßßß
Intensywnie zielony, orzeźwiający koktajl z jarmużem i stewią to nieziemsko zdrowy zamiennik porannej kawy. Jego cierpko-słodki smak od razu stawia na nogi. Dodatek kiwi neutralizuje kapuściane nuty jarmużu, a ananas i stewia sprawiają, że koktajl smakuje bardzo letnio, świeżo i słodko. Mam również pewne podejrzenia co do zbawiennego wpływu tej mieszanki na proces pozbywania się kaca, ale póki co nie miałam okazji aby to sprawdzić. Jeżeli komuś coś wiadomo na ten temat, dajcie znać :PSkładniki:3-4 liście jarmużugarść listków stewii1 kiwi1/2 małego, dojrzałego ananasa1 małe jabłko (u mnie antonówka)szklanka gazowanej wody mineralnejPrzygotowanie:1. Jarmuż umyć, oddzielić mniejsze listki od grubej łodygi, a następnie pozbyć się twardych włókien.* Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo blender sobie z nimi poradzi, ale żeby koktajl był gładki, bez "nitek" warto powyrywać przynajmniej te najgrubsze włókna.2.Kiwi, ananasa, jabłko obrać i pokroić w kostkę.3. Do wysokiego naczynia wsypać pokrojone owoce, jarmuż, listki stewii i wlać wodę gazowaną. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej wody.