Wykonanie
Bardzo lekkie,puszyste muffinki na bazie ciasta z dodatkiem
marmolady.Zachowują świeżość na drugi dzień,jeśli coś zostanie z tej niewielkiej ilości 12 sztuk.Idealnie smakują z
kubkiem mleka.Zapraszam:)
5 dkg
mąki orkiszowej pełnoziarnistej15 dkg
mąki orkiszowej zwykłej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia15 dkg
cukru15 dkg
marmolady,może zawierać kawałki
owoców - ja użyłam pomarańczowej150 ml
mleka10 dkg
masła2
jajkapłatki migdałowe do posypania wierzchu
Wszystkie suche składniki czyli obie
mąki,
cukier i proszek umieszczam w misce.W rondelku rozpuszczam
masło i
marmoladę,mieszam i lekko studzę
Jajka mieszam z
mlekiem,dolewam do niego masę z
marmolady i
masła,mieszam i całość przelewam do miski z suchymi składnikami.Po wymieszaniu masę nakładam do 12 foremek na muffinki,wierzch posypuję
płatkami migdałowymi.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę 25-30 min do suchego patyczka.Studzę na kratce.Smacznego!!!