ßßß Cookit - przepis na Chleb bez zagniatania :)

Chleb bez zagniatania :)

nazwa

Wykonanie

Wypiekanie domowych chlebów kusiło mnie od dawna.Zawsze chciałam piec na zakwasie(teraz już ten moment nastąpił),ale przez długi okres czasu było to dla mnie zadanie nieosiągalne,dlatego posiłkowałam się chlebami na drożdżach wybierając nieskomplikowane przepisy.Ten bez zagniatania od razu wpadł mi w oko - źródło tu---> klik . Chleb wyszedł smaczny,choć sporo niższy niż w oryginale,ale i tak na tamtą chwilę dostarczył mi sporo satysfakcji,a naszym brzuszkom sytości:)
w oryginalnym przepisie użyte są amerykańskie miary więc przyjmuję,że 1 cup = 240 ml
360 ml wody letniej
pół łyżki soli
3/4 łyżki suchych drożdży
720 ml mąki pszennej chlebowej jasnej + trochę do posypania blatu
Do miski z wodą dodaję sól,a na wierzch wsypuję drożdże i pozostawiam nie mieszając na 2 min.żeby drożdże się aktywowały.Nie muszą zupełnie się rozpuścić.
Do wody dodaję mąkę i mieszam drewnianą łyżką,owijam miskę folią spożywczą i odstawiam do szafki w kuchni na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie opruszam blat mąką i wykładam na nią ciasto,lekko je rozciągam i składam na pół i ponownie na pół,a następnie formuję z ciasta kulę i układam na posypaneym mąką papierze łączeniem do dołu i pozostawiam na 40 min.do kolejnego wyrośnięcia,nie przykrywam.
Na 10 min.przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 230 stopni.
Na dolną kratkę w piekarniku kładę blaszkę wypełnioną szklanką wody,a nad nią układam na blaszce ciasto wcześniej nacięte ostrym nożem w 3 miejscach-ja jeszcze nie opanowałąm sztuki nacinania ciasta chlebowego dlatego u mnie nacięcia są mało widoczne i nieprecyzyjne.
Piekę 20-25 min.do nabrania złotego koloru.
Upieczony studzę na kratce i kroję...właściwie niedługo po upieczeniu z ciekawości jaki jest w środku,ale polecam odczekanie,aż chleb wystygnie:)Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/08/chleb-bez-zagniatania.html