Wykonanie
Żadne
pomidorowe kremy,pomidorówki z
ryżem lub z nietradycyjnymi dodatkami nie wchodzą w grę,jeśli małolat rzuca hasło-pomidorówka:)Ma być tradycyjnie,ze
śmietaną i krótkim
makaronem nitki,ma być po prostu tak,jak u babci:)I najlepiej,żeby pomidorówka była często,na zmianę ze spaghetti,tudzież kopytkami.A skoro ta zupa,pewnie wszystkim dobrze znana,cieszy się takim powodzeniem u małolata to
czemu nie umieścić jej na blogu?Zatem"pomidorowa,przynajmniej dobra":)))
2 nóżki z
kurczaka3 nieduże
marchewki1 większa
pietruszkakawałek
selera1 nieduży
por1,5 l
wodyok.30 dkg passaty pomidorowej
sól,
pieprzśmietana - ilość wg.uznaniakrótki
makaron krajanka - ilość wg.uznaniaświeża
natka pietruszkiNóżki
kurczaka oraz obrane warzywa zalewam
wodą,
solę i gotuję na wolnym ogniu,aż
mięso będzie miękkie,ok.45 min.Z
wywaru wyjmuję nóżki oraz warzywa.
Marchewkę kroję w kostkę/półplasterki i wrzucam z powrotem do
wywaru,dolewam passatę,dodaję posiekaną
natkę pietruszki,doprawiam
pieprzem i ew.
solą jeśli potrzeba i chwilę gotuję,na koniec dodaję
śmietanę w takiej ilość,by dość wyraźnie zmieniła kolor zupy(można mniej oczywiście).Osobno w osolonej wodzie gotuję
makaron wg.przepisu na opakowaniu,ugotowany odcedzam i przelewam zimną
wodą.Porcję
makaronu nakładam na talerz,zalewam zupą.Smacznego!!!