Wykonanie
Bardzo nam smakowało,cała zawartość woka znikła szybko po kolejnych dokładkach. Zdecydowanie
będę je powtarzać,bo dodatkowym plusem jest stosunkowo krótki czas przyrządzania.Zapraszam:)
20 dkg suchego
ryżu - użyłam jaśminowego i ugotowałam na sypko wg.przepisu na op.25-30 dkg
piersi z kurczaka - kroję w paseczki4 łyżki
sosu sojowego + 1 łyżeczka
brązowego cukru mieszam i maceruję w powstałej marynacie pokrojonego
kurczaka przez 15 min.1
papryka pokrojona w paski - użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowejniecała główka
kapusty pekińskiej - kroję w paseczki,usunęłam twarde części z liści2 średnie
pory - kroję w półkrążki2
marchewki - kroję w słupki
olej do smażenia
imbir - użyłam w proszku,
sos sojowy i
sos słodko-kwaśny do smakuW garnku gotuję
ryż,można w osolonej wodzie,ja
sól pominęłam.Ugotowany odcedzam.W woku rozgrzewam
olej,dorzucam
pory,
marchewki i
paprykę i lekko podsmażam,aż warzywa zaczną robić się miękkie,wtedy dodaję
kapustę(
kapusta szybko robi się miękka więc dorzucam ją na końcu i podsmażam krótko całość już po dodaniu
kurczaka i
ryżu).Po 15 minutach macerowania
kurczaka smażę go na patelni,a gdy jest gotowy dodaję do warzyw.Następnie wrzucam
ryż.Całość mieszam i doprawiam sproszkowanym
imbirem,
sosami sojowym i słodko-kwaśnym.Danie gotowe.Smacznego!!!