ßßß Cookit - przepis na Raffaello bez pieczenia :)

Raffaello bez pieczenia :)

nazwa

Wykonanie

Niezawodne przepisy s.Anastazji znów uratowały ochotę na coś słodkiego i domowej roboty:)Raffaello z poniższego przepisu robiłam już kilka razy.Nam ono bardzo smakuje.Jeśli nie mieliście okazji spróbowania tego ciasta,to polecam.
2,5 szkl.mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy - dałam łyżeczkę ekstraktu wan.
1 szkl.cukru kryształu
30 dkg masła - tak,tak,wiem,że kaloryczne,ale co tam :)))
25 dkg wiórków kokosowych
ok.40 dkg herbatników - ciasto ma mieć 4 warstwy ciastek,u mnie na blaszcze 33/22 cm
1 szkl.adwokata lub spirytusu - zawsze dodaję ajerkoniak
W pół szklanki mleka roztrzepuję żółtka i obie mąki.Resztę mleka zagotowuję razem z cukrem i wlewam do niego mąki z żółtkami i mieszając gotuję budyń.Odstawiam do całkowitego wystudzenia.Masło ucieram dodając po łyżce ugotowany wystudzony budyń,na koniec alkohol i wiórki.Formę wykładam papierem,układam 1 warstwę herbatników,na to krem i tak postępuję tworząc 4 warstwy ciastek przełożonych kremem.Wierzch ciasta stanowi krem,posypany wiórkami lub tak,jak u mnie wiórkami czekoladowymi.Ciasto odstawiam do lodówki.Po ok.4-5 godz.jest już gotowe.Porcje na talerzykach dodatkowo polałam odrobiną ajerkoniaku.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/02/raffaello-bez-pieczenia.html