Wykonanie
Niezawodne przepisy s.Anastazji znów uratowały ochotę na coś słodkiego i domowej roboty:)Raffaello z poniższego przepisu robiłam już kilka
razy.Nam ono bardzo smakuje.Jeśli nie
mieliście okazji spróbowania tego ciasta,to polecam.
2,5 szkl.
mleka3
żółtka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy - dałam łyżeczkę ekstraktu wan.1 szkl.
cukru kryształu30 dkg
masła - tak,tak,wiem,że kaloryczne,ale co tam :)))25 dkg
wiórków kokosowychok.40 dkg
herbatników - ciasto ma
mieć 4 warstwy
ciastek,u mnie na blaszcze 33/22 cm1 szkl.
adwokata lub
spirytusu - zawsze dodaję
ajerkoniakW pół szklanki
mleka roztrzepuję
żółtka i obie
mąki.Resztę
mleka zagotowuję razem z
cukrem i wlewam do niego
mąki z
żółtkami i mieszając gotuję
budyń.Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieram dodając po łyżce ugotowany wystudzony
budyń,na koniec
alkohol i wiórki.Formę wykładam papierem,układam 1 warstwę
herbatników,na to krem i tak postępuję tworząc 4 warstwy
ciastek przełożonych kremem.Wierzch ciasta stanowi krem,posypany wiórkami lub tak,jak u mnie wiórkami czekoladowymi.Ciasto odstawiam do lodówki.Po ok.4-5 godz.jest już gotowe.Porcje na talerzykach dodatkowo polałam odrobiną
ajerkoniaku.Smacznego!!!