ßßß Cookit - przepis na 80 dkg udek z kurczaka bez skóry

80 dkg udek z kurczaka bez skóry

nazwa

Wykonanie

Podróż do Indii wciąż w kwestii marzeń,a korma to smaczny kąsek tego,co być może kiedyś się ziści.Przepis pochodzi z nowozakupionej książki "Curry lovers"z moimi niewielkimi zmianami.
4 cebule
olej do smażenia
po 25 g niemielonych nerkowców i zblanszowanych migdałów
1/4 łyżeczki szafranu - nie miałam w domu więc pominęłam
pół łyżeczki goździków+10x zielonego kardamonu oraz 5xbrązowego(u mnie tylko zielony)+4 cm cynamonu w laskach+1 łyżeczka ziaren kolendy=ucieram w moździerzu na proszek
1/2 łyżeczki chili w proszku
100 ml śmietany
kilka onerkowców do dekoracji na talerzu
80 dkg udek z kurczaka bez skóry
4 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
Dwie cebule kroję na cienkie plastry,solę i odstawiam na pół godziny,następnie odciskam sok,smażę do zbrązowienia,blenduję z 75 ml ciepłej wody i zostawiam na później.Nerkowce i migdały zalewam wrzątkiem(jeśli mamy migdały w łupinkach teraz dają się one łatwo usunąc,gdy migdały trochę namokną).Po 15 min.moczenia blenduję migdały i orzechy razem z 3 łyżkami wody,w której się moczyły. Rozgrzewam olej w woku lub głębokiej patelni i pozostałe 2 cebule pokrojone w kostkę smażę 10 min.aż zrobią się szkliste.Dodaję do nich sproszkowane przyprawy oraz chili,wyciśnięty przez praskę czosnek,starty na tarce imbir,zblendowane cebule i pastę orzech.-migdałową oraz udka kurczaka(ja wcześniej je podgotowałam przez 15 min.),dolewam 150 ml wody i duszę potrawę na wolnym ogniu ok.15 min.(taki czas podaje autorka książki,ja obawiałam się,że udka nie będą w całości uduszone w tym czasie dlatego zdecydowałam się dodać je wcześniej podgotowane).Na koniec dolewam śmietanę i chwilę trzymam na ogniu,żeby składniki sobą przeszły.Podaję z chlebkiem naan. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/06/kurczak-korma.html