Wykonanie
Sałatka prosta w wykonaniu, jednak, aby móc ją zjeść,trzeba będzie poczekać aż 24 h.Wyjaśnienie poniżej:) Efekt oczekiwania prezentuje fotografia:)
1/2 kg dobrych gatunkowo płatów
śledziowych w
oleju (mogą być rownież w zalewie octowej - wypróbowałam)1/2 kg
cebuli - kroimy w kostkę1-2 puszki
ananasa - ilość puszek zależy od ich wielkości,sok jest potrzebny do macerowania
cebuli -
owoc kroimy na kawałki
majonezJeśli
śledzie są zbyt słone można je opłukać lub na krótko namoczyć w wodzie, ja wolę z zalewy octowej.
Ananasa odkładamy na talerz,a
sokiem zalewamy pokrojoną
cebulę i odstawiamy do lodówki na 24h, żeby się macerowała. Jeśli jesteśmy bardzo niecierpliwi,to czas ten można skrócić, ale wtedy
sałatka bedzie ostrzejsza w smaku. Po upływie doby odcedzamy
cebulę (sok nie będzie nam już potrzebny), przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego
śledzia i
ananasa.Całość łączymy z
majonezem.
Sałatka nie wymaga doprawiania. Smacznego!!!