Wykonanie

Jest to w miarę zdrowe ciasto z
jagodami. Pyszne i lekkie, chociaż z "cięższej"
mąki żytniej razowej. Z dodatkiem
kefiru i niewielkiej ilości
trzcinowego cukru. Robi się je szybko. Na wierzchu jest dużo
jagód i trochę
migdałów. Kiedy tylko temperatura wieczorem spadnie, zapraszam do pieczenia!

/tortownica o średnicy 24 cm/250g
mąki żytniej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
cukru trzcinowego5 łyżek
kefiru4
jajka150g
masła350g
jagódgarść
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Migdały posiekać i odstawić. W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać
jajka, po wbiciu każdego zmiksować do połączenia się składników. Wsypać
mąkę w kilku partiach na zmianę z dodawaniem
kefiru. Po każdej części wymieszać dokładnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, ułożyć na nim
jagody. Posypać
migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
