Wykonanie
Genialne batony owsiane. Proste w wykonaniu i przepyszne. Idealne na przekąskę do szkoły (jak ten czas szybko leci, zaraz wrzesień!), do pracy, ale i na piknik itd. Wszędzie można je zabrać. Tak jak wszystko (no prawie :)) można do nich dodać. Ja postawiłam tym razem na
migdały i
suszoną żurawinę, jednak mam zamiar dużo poeksperymentować z dodatkami. W każdym razie bardzo zachęcam do upieczenia!(inspiracja - Lawendowy Dom)/mniej więcej duża blacha/240g
płatków owsianych5 łyżek
sezamu2 łyżki
oliwy z oliwek2
banany3 łyżki
suszonej żurawiny (dowolne
suszone owoce)3 łyżki posiekanych
migdałów (dowolne
orzechy, nawet więcej)2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa patelni uprażyć
sezam. Następnie zblendować go z dodatkiem
oliwy na gładką pastę.
Banany rozgnieść widelcem, dodać pastę
sezamową,
płatki owsiane,
miód,
proszek do pieczenia suszone owoce i
orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby
płatki zmiękły. Blaszkę (możemy wykorzystać mniejszą blaszkę - wtedy otrzymamy grubsze batony, lub większą - wtedy otrzymamy bardziej płaskie
ciastka) wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie określonego czasu masę przełożyć na przygotowaną blachę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy masa ostygnie
zrobi się trochę twardsza. Wtedy pokroić. Smacznego!