Jest to kolejna prosta i szybka propozycja na ciasto z rabarbarem. Razowy spód, rabarbar i pestki słonecznika to całkiem smaczne połączenie. Zapraszam!spód:1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej140g masła3 łyżki wody3 łyżki cukru trzcinowegoowoce:500g rabarbaru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki pestek słonecznikaDo misy miksera wsypać mąkę oraz cukier. Dodać pokrojone masło. Zacząć wyrabiać. Wlać wodę i szybko wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Złożyć w kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i obrać. Pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz z mąką ziemniaczaną.Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy około 40 cm. Przełożyć razem z papierem na blaszkę. Na środek wyłożyć rabarbar. Brzegi ciasta założyć do środka (jak na zdjęciach). Posypać pestkami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Smacznego!