Wykonanie
Szaleństwo
rabarbarowe w mojej kuchni trwa nadal! Tym razem jest to w miarę dietetyczne
jogurtowe ciasto z
mąki orkiszowej. Tytułowe warzywo ponownie wymieszałam z
konfiturą różaną - to połączenie chyba mi się nigdy nie znudzi. Wypiek jest bardzo lekki, delikatny i przepyszny. Polecam!/tortownica o średnicy 23 cm/1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
trzcinowego cukru25g roztopionego
masła2
jajka1 szklanka
jogurtu naturalnego400g
rabarbaru2 łyżki
konfitury różanej
Jogurt i
jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się nagrzały!Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać i odciąć jego twarde końcówki. Pokroić na niewielkie kawałki. Dodać
konfiturę, wymieszać i odstawić.Przesiać obie
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia.W misie miksera ubić na jasną, puszystą masę
jajka z
cukrem. Dodać
jogurt, roztopione
masło (ostudzone) oraz
mąki z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i krótko łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć równomiernie do tortownicy. Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowany
rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut. Po tym czasie wierzch powinien być lekko zarumieniony, a patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na chwilę do przestudzenia. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!