Wykonanie
U mnie nadal szał na
rabarbar. Po cieście z
rabarbarem i kompocie czas na
lody. Jak dla mnie są
póki co numerem jeden wśród
lodów domowej roboty. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kwaskowatego
rabarbaru i jego malutkimi drobinkami. Do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka, wystarczy mikser i pojemnik. Ich wielką zaletą jest to, że tak naprawdę wiemy co jemy więc bez obawy możemy je podać naszym najmłodszym.Polecam ;)
Składniki:500 g
rabarbaru5 łyżek
cukru330 ml kremówki400 ml
mleka4
żółtka100 g
cukrupół łyżeczki
soliWykonanie:
Rabarbar obrać wymyć i pokroić na mniejsze części, przełożyć go do rondelka i zasypać 5 łyżkami
cukru, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek postawić na gazie i gotować do czasu aż
rabarbar będzie miękki. Następnie zblendować do uzyskania konsystencji
rabarbarowego puree i wystudzić.
Mleko, kremówkę,
cukier i szczyptę
soli umieszczamy w garnuszku- podgrzewamy aż mieszanka zacznie wrzeć. W
między czasie roztrzepujemy z 2 łyżkami
cukru żółtka. Gdy masa
mleczna zacznie się gotować, odlewamy około szklanki i stopniowo dodajemy ją do
żółtek- mieszamy. Gdy masa
żółtkowa zrobi się ciepła cały czas mieszając dodajemy ją do reszty
mlecznej mieszanki. Całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy
rabarbarowe puree i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość studzimy. Przelewamy do pojemnika i przez 6 godzin co godzinę miksujemy mieszankę aby pozbawić ją kryształków
lodu.Smacznego ;)